„Během
chřipkových onemocnění je obecně doporučováno pít víc tekutin, než je běžné.
Tělo je vlivem zvýšené teploty dehydrováno, a proto je nutné častěji pít. Vhodným
nápojem je čaj, který má schopnost regulovat tělesnou teplotu. Při horečce tělo
ochlazuje a naopak při podchlazení organismus rozehřívá. Některé čaje navíc
obsahují látky, které podporují imunitní systém," uvedla lékařka Yvona Šebková.
Čaj obsahuje
polyfenoly, které působí jako antioxidanty a podporují tvorbu bílých krvinek,
které posilují imunitu. To platí pro všechny druhy čajů, ale ne všechny jsou
vhodné pro každého. Například děti a těhotné by se měly vyhnout konzumaci čaje
z čajovníku obsahující kofein neboli tein. Pro ně jsou vhodné zejména čaje
ovocné, rooibos, honeybush nebo speciální bylinné směsi a bylinky určené právě
pro tuto skupinu.
„Řada bylinek
působí preventivně, je tedy dobré pít je v průběhu celého roku. Například
heřmánek má hojivý a regenerační účinek, působí protizánětlivě a dezinfekčně.
Šípkový čaj má vysoký obsah vitaminu C a funguje jako výborná prevence proti
nachlazení. Nachlazení a chřipku často doprovázejí bolesti hlavy, proti nimž
skvěle účinkuje lipový květ, který je uklidňující a snižuje teplotu. Při kašli
a nachlazení bych doporučil pití čajů, které mají ve složení květ
z černého bezu. Takřka zázračné účinky má mateřídouška, která pomáhá při
zánětech uší a dýchacích cest a při všech druzích infekce nachlazení, chřipky a
bronchitidy." řekl Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti
Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.
Přímo
pro děti má Oxalis v nabídce Dětský čaj, který obsahuje lipový květ,
šípkový plod, ostružiníkový list, jahodníkový list, rybízový list, heřmánkový
květ, fenyklový a anýzový plod a lékořicový kořen. Vynikající je i Večerní čaj,
který obsahuje květy heřmánku, nať meduňky, listy černého rybízu, nať máty
peprné, květy slunečnice a vřesovou nať. Pro posílení imunity je vhodný čaj
s příznačným názvem Imunitní, ten má ve složení kopřivový list, květ bezu
černého, šalvějovou nať, rakytníkový plod, přesličkovou nať a květ třapatky
nachové. Při chřipce je vhodná i konzumace černých čajů, avšak ty
charakterizuje vysoký obsah teinu.
„Černé čaje lze rozdělit do dvou skupin na čaje čisté nebo černé
čaje aromatizované. Ty jsou smíchány například s kousky ovoce a koření nebo s
bylinkami. Konzumace pěti šálků černého čaje denně během dvou týdnů zajistí, že
buňky zvyšující imunitu, budou produkovat desetkrát více proteinu interferonu,
který dokáže účinně bojovat proti nachlazení a chřipce. Černý čaj má mírně
nahořklou chuť, lze ho osladit medem, který obsahuje řadu zdraví prospěšných
látek," doplnil Petr
Zelík.