„Způsob pražení kávy se v jednotlivých zemích liší. Například v Brazílii, ve Francii, Vietnamu, v Maďarsku a Itálii se káva praží velmi silně. Zrna pak mají výrazně tmavší barvu. Naproti tomu v západních a severských státech se káva praží do světle skořicové barvy. Světle upražená zrna se vyznačují květinovým a ovocným aroma, tmavě upražená káva odráží těžké zemité tóny. Pro Česko je charakteristický střední typ pražení, odpovídající středně hnědému odstínu,“ vysvětlil Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.
Usušené kávové zrno zbavené dužiny a slupek obsahuje podobné kyseliny, proteiny a kofein jako káva pražená. Chybí mu však chuť a aroma, které vznikají díky chemickým procesům provázejícím pražení. Během tepelné úpravy se odhaluje chuťový potenciál, který kávová zrna obsahují. Způsob pražení má radikální vliv na výslednou chuť kávy. Z neutrální suroviny lze získat tóny ovoce, tabáku, čokolády nebo karamelu.
„Jakmile jsme se rozhodli pro pořízení vlastní pražičky, věnovali jsme velkou pozornost nejen výběru samotného stroje, ale kladli jsme důraz i na kvalitní zaškolení obsluhy. Díky tomu můžeme zákazníkům nabídnout čerstvější a chuťově výraznější kávu, ovlivnit způsob napražení a lépe kontrolovat kvalitu zeleného zrna. Čerstvě upražená káva lépe pojímá aroma. Tuto kávu bezprostředně zabalíme a distribuujeme zákazníkům. Každý milovník dobré kávy má tak možnost ochutnat doopravdy čerstvě upraženou kávu,“ představil výhody pražičky Petr Zelík.
Pražička může během jednoho pražení, které trvá mezi 14 a 16 minutami, upražit až 15 kilogramů kávy. Teplota během pražení kolísá, ale v průměru dosahuje dvou set stupňů Celsia. V okamžiku, kdy je káva upražena do požadovaného odstínu a kvality, je rychle zchlazena, což má velký vliv na zachování aroma a kvality. Čerstvě pražená káva dává lépe vyniknout aroma a chuti kávy a tím je možno lépe posoudit typický chuťový profil dané oblasti, to znamená vychutnat si plnou škálu různých ovocných, kořenitých a jiných tonů typických pro daný region či odrůdu. Čím dříve je tato káva po upražení konzumována, tím je chuť kávy typičtější a výraznější. Časem káva tyto vlastnosti postupně ztrácí a stává se zemitější, jednotlivé chutě splývají.
„Na našich kávách uvádíme datum spotřeby jeden rok po upražení. Dlouhá trvanlivost je zajištěna díky použití sáčků s jednocestným ventilem. Po upražení probíhají v kávovém zrnu procesy, které uvolňují plyn. Tento plyn vytlačí přes jednocestný ventilek vzduch ven a uvnitř sáčku tak vzniká ochranná atmosféra, díky které si káva zachová svoji čerstvost,“ uzavřel Petr Zelík.