Zapečená brokolice se sladkými bramborami a sýrem cheddar
Ingredience
500 g brokolice, 500 g sladkých očištěných brambor očištěné (batáty), 300 g brambor, 150 g cibule, 150 g sýru cheddar, 50 g másla, 400 ml smetany 33%, 3 žloutky, jarní cibulka, čerstvý tymián, česnek, pražené kusy kešu, žloutky, sůl, pepř.
Postup
Na rozpuštěné máslo vložte najemno nakrájenou cibuli. Chvilku opečte. Následně přidejte čerstvý tymián a lehce opečte. Přidejte brambory a cca 5 minut opékejte. Následně přidejte česnek a batáty a zalijte smetanou. Osolte a opepřete. Brambory ve smetaně zhruba 5 minut povařte. Nechte vychladnout na teplotu minimálně 80°C (směs vás při vložení prstu nebude pálit). Na plotnu dejte hrnec s neosolenou vodou. Přiveďte jí k varu. Do vroucí vody vhoďte očištěnou a rozkrájenou brokolici, plamen stáhněte a brokolici nechte cca 5 minut povolit. Následně jí slijte přes cedník do dřezu a okamžitě zchlaďte studenou vodou. Docílíte tím, že brokolice nezešedne. Do bramborové směsi vložte brokolici, kešu, vaječné žloutky a sýr cheddar promíchejte. Směs vložte do zapékacích misek. Vložte do horkovzdušné trouby při teplotě 180°C pečte cca 30minut. Po vyndání z trouby můžete směs posypat jarní cibulkou.
Autorem receptu je Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka